Davranışı topluluğun % 5 i belirliyor ,geri kalanlar buna uyuyormuş..

Bazen insanlara da "Koyun sürüsü gibi" denilmesine içerleyebiliriz. Ama bu deyim gerçek çıktı. Bilim adamları üşenmedi araştırdı. Sonuç şaşırtıcı çıktı. Çünkü kalabalık gruplar halindeki insanlar gerçekten koyun sürüsü gibi davranış göstermiş. Araştırmacılara göre kalabalık insan grubuyla koyun sürüsü arasında yok denecek kadar az fark varmış, çünkü her iki durumda da bazı kişiler grubun diğer kısmını yönlendiriyormuş.

Davranışı yüzde 5 belirliyor ve  yüzde 95 buna uyuyormuş.

Kalabalık grupların davranışlarını anlayabilmek için bazı testler yapan Leeds Üniversitesi’nden bilim insanları, kalabalık bir grup halinde olması durumunda insanların koyun ya da göçmen kuş sürüleriyle arasında pek fark olmadığı sonucuna varmış. Buna göre yüzde 5’lik bir azınlık grubu etkileyebiliyor, yüzde 95 çoğunluk bunun farkına varmadan azınlığı izliyormuş.

Bu sonuca varmak için araştırmacılar büyük bir salonda kobay grubunu gelişigüzel yürütmüşler. Grup içindeki bazı kobaylara yer değiştirme “emri verilmiş”. Bir süre sonra aralarında iletişim kurmaları engellenen grubun “örgütlendiği” ve tamamının bu kobayları izlediği görülmüş. Yönlendirilenler bunun farkında bile değilmiş.

Farklı büyüklükte, “yönlendirenlerin” sayısının farklı olduğu başka testler de aynı sonucu vermiş. Gruptakilerin sayısı arttıkça “motor unsuruna” gereksinim azalmış. Örneğin 200 kişinin bulunduğu bir grup için yüzde 5’lik yönlendiren azınlık yeterli olmuş, üstelik bu kişilerin çoğu yönlendirildiklerinin farkına varamamış.

"Animal Behaviour" dergisinde yer alan araştırmanın sonuçlarının kalabalık grupların davranışları ve felaket durumunda olay yerinin boşaltılması stratejilerine ışık tutmaya yarayabileceği belirtildi.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

sayfanız ç.ok güzel olmuş tebrikler